Tanzania-tur 
 Vejret i Entebbe lige nu
(Ligger ca. 35 km. fra Kampala)

IT-Manager
Info om Uganda
Nyhedsbrev
Billeder
Gæstebog
KontaktJuli 2002 ] Safaritur ] November 2002 ] Februar 2003 ] Undervisning i Nord-Uganda ] Tilmeld/Frameld nyhedsbrev ] Juni 2001 ] August 2001 ] Oktober 2001 ] [ Tanzania-tur ] Glimt fra Uganda ] December 2001 ] Marts 2002 ]

En afslappet Per i poolen i DodomaKære læser,
Nu er jeg hjemme igen efter en 10 dages tur til Tanzania (TZ), og har lyst til at dele en del af de gode oplevelser med jer.

Søndag den 7. oktober står jeg så i Entebbe lufthavn og venter på Air Tanzania som skal bringe mig til Dar. Hvad jeg ikke lige vidste, var at flyet skulle mellemlande i Killemanjaro Internationale lufthavn og på Zanzibar. Det var en stor oplevelse at flyve så tæt på Afrikas største bjerg. Imens jeg var på Prepare for Change kurset blev det aftalt, at vi skal bestige det til næste år - nu må vi så se om det bliver til noget. Jeg har også hørt fra flere venner i Danmark, hvilken fantastisk oplevelse det skulle være. Videre til Zanzibar - den lille ferieø. Det oplevede jeg nu ikke meget af, men fik da lov til at vente en halv time i flyveren. Endelig 3 1/2 time efter afgang fra Uganda, kunne jeg træde ud af flyet i Dar og møde Leif Sonne, der tog imod mig.

Turen ind til Dar gav mig allerede de første forskelle mellem Uganda og TZ. Store brede veje, lyskurver, masser af lys, folk kører forholdsvis pænt og ikke mindst den tryggende varme!! Vi kørte ud i nærheden af Soma Biblia, hvor MAF har sin compound og hvor Ingemarie ventede med aftensmad. Om aftenen var vi lige et smut ovre hos MAF TZs finance manager.

Mandag morgen gik med, at veksle dollars til tanzanianske træpenge og så gik turen ellers vestover mod Morogoro, Mikumi og til sidst Iringa. En tur på ca. 600 km. Turen ud af Dar gik godt på en nyanlagt Danida vej. Efterhånden begyndte landskabet at ændre sig - lerklinede hytter med metal- eller stråtag, bananpalmer og ananas-marker. Jo nærmere vi kom til Morogoro, des flere bjerge rejste der sig foran os. Et fantastisk flot syn!! Sprogskolen har jeg hørt meget om, men det er meget sjovt at se den i "levende live". Inge-Marie og Leif skulle aflevere nogle penge, og jeg fik lige lejlighed til at møde Tove Bech som er på sprogskole.

Mikumi nationalpark
Efter en pause gik turen videre gennem Mikumi nationalpark. Det var ligesom at Bavian i vejkantengive små bør slik, at se mig da vi kørte igennem parken. Det var simpelthen så fantastisk at se alle de dyr i deres rette miljø, vel vidende, at de ikke bliver fodret eller på anden måde forhindret i deres udfoldelse. Først så vi giraffer og zebraer på afstand, senere masser af bavianer siddende i vejkanten, elefanter der stod i en dalsænkning små 5 m fra vejkanten. Senere flere giraffer, zebraer, elefanter og masser!! Af aber. Simpelthen fantastisk. Jeg skal på en rigtig tur i en nationalpark, når lejligheden byder sig.Elefanter i vejkanten - gad ikke blive fotograferet

En time for sent nåede vi Mikumi, hvor vi skulle samle Ellen Jensen op. Det var ellers lige ved, at hun havde kørt videre selv. Nå - men vi fik at parkeret hendes bil hos to ældre pinsedamer og så gik turen gennem et bjergrigt landskab til Iringa. (Jeg troede slet ikke naturen var så varieret i TZ). Iringa ligger (oppe) i 1600 m højde, så der er faktisk rimelig koldt - især om aftenen.

Missionærkonference
Så kom jeg til Missionærkonference, og så hvordan de "rigtige" missionærer så ud. Det var rigtig dejligt at være med, få snakket dansk en hel uge, og få fuldt op med bibeltimer, tematimer, familiearrangementer, godt mad og masser af hyggelige samtaler. Temaet var "Ved din ånd" og Jørn Henrik Olsen holdt en række gode timer over Efeserbrevet. Desuden blev der taget temaer op som "Åndskampens grundvilkår" og Afslapning mellem bibeltimer"Kulturforskelle og evangeliet". Alle temaer og timer var tilrettet mod det at være missionær i et afrikansk land (selvfølgelig), men det er godt jævnligt at blive mindet om de kulturelle forskelle der præger os, og som præger vores opfattelse af andre mennesker, deres kulturer og bibelske opfattelse. Desuden er der en stor åndskamp, som vi mennesker ofte ønsker at udkæmpe selv, men det var godt at blive mindet om, at kampen står mellem Gud og Satan og IKKE mellem Satan og menneskerne.

De mange volontører havde lavet et flot program for alle børnene. Den ene dag var jeg med ude ved floden og bade sammen med dem, og en anden dag besteg vi en stor sten, der hav et flot view over Iringa.

Udflugt til en nærlæggende flodOm det var badeturen eller Tanzania som jeg ikke kunne holde til, vides ikke, men jeg blev i hvert fald gradvist syg, men alle de skavanker der hører til influenza og Malaria!!! Faktisk købte jeg Malaria medicin inden jeg blev checket, fordi jeg havde alle symptomerne på sygdommen. Det vidste sig heldigvis ikke at være tilfældet, så en rigtig ondartet influenza med diarre, ondt i kroppen, hovedpine, kvalme, madlede, ondt i halsen, forsvindende stemme mm, det var en hyggelig kop te på konferencen og dagene bagefter.

MAF Tanzania
Da konferencen var færdig kørte jeg tilbage med Ingemarie og Leif Sonne til Dodoma. Ja - faktisk var det meningen, at jeg skulle have taget en bus til Dar og fløjet hjem dagen efter, men havde fuldstændig overset, at min billet ikke var udstedt til Søndag den 14/10 med til Onsdag den 17/10. Godt at vi fandt ud af det i tide!! Det gav mig så muligheden for at komme med til Dodoma og se MAFs compound der, og følge lidt med i Leifs arbejde.

MAF Tanzania har to store flotte hangarer Turen til Dodoma var igen meget anderledes end turen til Dar. Gradvist ændredes terrænet fra Savanne til steppe over åbne vidder til små skove med grønne blade. Tanzania er et fantastisk land, og naturmæssigt fuldstændig anderledes end Uganda. Dodoma ligger - groft sagt - "in the middle of nowhere". Byen minder lidt om en oase med brede boulevarder og masser af sand. Men det skyldes et meget fladt terræn, hvor det blæser meget.

MAFs compound er lille og husene ligger tæt. Alligevel er den meget charmerende og forholdene er gode. Især er hangaren (den nye) over dobbelt så stor som dem vi har i Leif Sonne og hans medarbejder Fred igang med dagens arbejdeUganda, og IT havde den ene del af et stort hus. Fine forhold. Jeg hilste også på Allan Conrad, den anden dansker på compounden. Alt i alt nogle dejlige dage sammen med Sonnes - trods sygdom.

Tirsdag formiddag måtte jeg så stikke snuden mod Dar. Busselskabet Scandinavia kører i rutefart mellem mange store byer i TZ, så de 6 timers bustur gik rimelig hurtig - men der køres også til. Små veje og ca. 100 km/t er ok med en stor bus!!! Langs vejen blev der solgt alskens varer - og gadesælgerne prøvede at prakke passagererne alverdens ting på.

I Dar fandt jeg ind til MAFs kontorer og fik købt et par cd'er i en nærliggende boghandel. Derefter lykkedes det at finde Soma Biblia hvor Berit og Kristian Larsen samt Ruth og Jørgen Poulsen bor. Jeg blev indkvarteret i gæstehuset, og nåede også at få løst et par IT-spørgsmål. Godt at kunne bruge sine evner, hvor man kommer frem.

Kl. 4 næste morgen holdt taxaen og ventede på at køre mig ud til lufthavnen, og kl 8.30 var jeg tilbage i Entebbe efter 10 spændende dage i Tanzania, med masser af flinke mennesker og masser af gæstfrihed.

Kærlig hilsen
Per