Vejret i Entebbe lige nu
(Ligger ca. 35 km. fra Kampala)

IT-Manager
Info om Uganda
Nyhedsbrev
Billeder
Gæstebog
Kontakt

 

[ Juli 2002 ] Safaritur ] November 2002 ] Februar 2003 ] Undervisning i Nord-Uganda ] Tilmeld/Frameld nyhedsbrev ] Juni 2001 ] August 2001 ] Oktober 2001 ] Tanzania-tur ] Glimt fra Uganda ] December 2001 ] Marts 2002 ]

Nyhedsbrev - Juli 2002

Også jer, som før var fremmede og fjendske af sind med jeres onde gerninger, har Gud nu forsonet med sig ved Kristi legemlige død, for at føre jer frem som hellige og lydefrie og uangribelige for sit ansigt.
                                                                            Kol. 1 v21-22

Kære læser,
Så blev det juli måned og der er nu gået mere end 4 måneder siden jeg sidst har udsendt et nyhedsbrev. Flere af jer har ”klaget” over, at der er gået så lang tid – og det skal jeg også beklage, men det har været en del at se til i mellemtiden.

Tilbage igen i Uganda
Onsdag den 3. juli landede jeg i Entebbe lufthavn igen efter 6 ugers ferie i Danmark. Det var på den ene side mærkeligt at stå ud af flyet og vide, at alt er velkendt. Denne gang skulle jeg ikke forholde mig til kørsel i venstre side, sorte mennesker, håbløs trafik mm. Alt var velkendt! På den anden side frygtede jeg også om afstanden til Danmark dermed ville føles større, og om hjemveen ville komme nu, hvor det mere er hverdagen jeg vender tilbage til, og ikke skal forholde mig til alt det nye og spændende.

Den første uge var da også hård at komme igennem, men nu er det for det meste blevet hverdag igen, og afstanden til alle de dejlige oplevelser i Danmark er blevet større.

Ferie i Danmark
Det var superdejligt at være hjemme i Danmark på ferie. Dejligt at få besøgt så mange af jer, hvad enten det blev til korte eller længere besøg hos arbejdskollegaer, venner, familie eller nærmissionærkredse. Dejligt at opleve en åbenhed og nysgerrighed for mit arbejde og liv her i Uganda. TAK for det!! Desværre var der også en del af jer som jeg ikke nåede at få besøgt, hvilket jeg er ked af. Forhåbentlig får jeg mulighed for at råde bod på dette til næste år, når jeg atter betræder dansk grund.

Jeg havde egentlig troet at der ville være større forskel på Danmark nu og for 9 måneder siden. Alt var næsten som det plejede – et par enkelte bygninger var blevet bygget færdig i mellemtiden – og udvalget af film i biografen eller CD’er i forretningerne var total ukendt. Jeg havde spekuleret på, om jeg ville blive overvældet af udvalget i forretninger mm, men det blev jeg egentlig ikke. Ni måneder er egentlig ikke så lang tid at være væk fra Danmark. At der ikke var barrierer for vinduerne eller at jeg ikke skulle sove med moskitonet var heller ikke specielt.

Den største forskel jeg oplevede, var alle børnene, som i mellemtiden var blevet næsten ét år ældre.  Ud fra dem kan man se, at man selv bliver ældre, og at de udvikler sig med rivende hast. Det var utrolig sjovt at opleve min lille nevø og lege sammen med ham. Han var pludselig ikke en Min dejlige nevø Nilas på 2 1/2 årlille dreng mere men en fræk knægt på næsten 2 1/2 år, som bare skal have fingrene i alt!! Flere af jer har også købt hus eller renoveret det i mellem tiden. Det var dejligt at se resultaterne, og det stak da også i mig, for at blive hjemme og finde et rækkehus eller lille parcelhus og begynde et nyt liv der.

Det var rart at mærke den frihed, der var i at leje en bil, og være uafhængig af offentlige transportmidler - specielt på min besøgsrunde i Jylland. Den frihed har jeg aldrig rigtig prøvet før, men følelsen af luft under vingerne (også i bogstavelig forstand) var forunderlig. Normalt har jeg været afhængig af at blive hentet og bragt, men denne gang var jeg ”min egen herre”.

Lidt historie…..
Siden sidste nyhedsbrev i marts er der sket en del. I Påsken var jeg på campingtur til Bujagali Falls, hvor jeg tilbragte tre dejlige dage med afslapning, hygge, god mad og masser af forskellige spil. Det var et dejligt afbræk i hverdagen, men desværre resulterede det i en omgang Malaria to uger senere. Efter to dage, hvor jeg bare fik det dårligere og dårligere, blev jeg indlagt på hospitalet, hvor jeg blev sat på en kraftig kinin-kur. Den dræbte godt nok parasitterne, men jeg fik også en del bivirkningerne: Forvrænget smagssans, ringen for ørene og meget nedsat hørelse mm. Det tog tre uger at komme ovenpå og få kræfterne igen, men det er en effektiv slankekur.

Jeg vidste det godt…. Men alligevel blev jeg overrasket. Firmaer og forretninger i Uganda, der lover mere end de kan holde. Et par uger før min ferie skulle jeg købe en ny pc til vores bookings-kontor. Jeg forhørte mig og fandt til sidst en god forhandler (som vi tidligere havde brugt). Jo – de kunne sagtens levere og pc’en var på lager. Alligevel skulle det gå mere end én uge inden de kunne levere maskinen – med brugt skærm, forkert operativsystem, forkert mus, uden højtalere, uden program-cd’ere osv. Det blev en sej kamp at få leveret det rigtige ustyr, men det lykkedes da til sidst – med et økonomisk tab til firmaet for langsom levering og dårlig service.

Flyveturen til Danmark med Britisk Airways (BA) blev en ubehagelig oplevelse. Lidt før vi boardede kl 9.40 den 15. maj, blev vi informeret om en teknisk fejl ved flyet. OK – det er hvad der kunne ske. Senere fandt vi løbende ud af, at der skulle flyves reservedele ind fra Nairobi, og at flyet havde problemer med nød-strømsystemet, samt at bagage-lugen havde været 1 ½ time om at blive åbnet samme morgen.

Kl. 12.30 blev afgangen aflyst og vi blev alle dirigeret ned i ankomsthallen for at hente bagagen. Der stod vi så i middagsheden i 1 ½ time igen, før vi fik af vide at vi skulle dele os i grupper af 10 personer og derefter op på 2. sal til BAs kontor. Desværre var elevatoren gået i stykker, så det var alligevel ikke muligt. Mere ventetid…. Så blev vi ledt udenfor og efter en lang ventetid blev vi hovedkulds kørt til et nærliggende hotel. Vi fik frokost, men ikke mulighed for at informere pårørende om forsinkelsen.

Efter nogle timers hvile skulle vi hovedkulds af sted igen til lufthavnen, hvor vi så skulle flyve med enten SN Bruxelles Airways eller Kenya Airlines. Igen ingen information og masser af rod med de nye billetter.

Kl. 6 næste morgen landede jeg efter en god flyvetur i Bruxelles, og havde 5 ½ times ventetid. BAs kontor i lufthavnen var så venlig at give mig lidt penge til morgenmad, og muligheden for at ringe hjem til mine forældre for at informere dem om ankomsttidspunktet senere på dagen. 

Da jeg så endelig skulle med flyet mod København, kunne jeg ikke finde boardingkortet, og jeg stormede hen til den forretning jeg sidst havde brugt det i. Den var i mellemtiden lukket pga. festivitas i forbindelse med indvielsen af den nye ”finger”. Jeg prøvede at få kontakt med en overordnet, men det var ikke muligt før efter festlighedernes afslutning – og da ville flyet være lettet.

Igen tilbage til gate'en for at forklare, men der blev jeg mødt med et smil og mit boardingkort!!! Lettere træt kunne jeg sætte mig i sædet og flyve mod København og 6 ugers ferie!!!

Dagligdag igen i Uganda
Nu er jeg så tilbage og alt ligner sig selv – næsten. I mellemtiden er det dog blevet bestemt at MAF Uganda skal af med Vandflyveren. Det er elles ærgerligt, da der er meget missionsarbejde at gøre ude på de små øer i Victoria-søen. Omvendt må det også erkendes, at flyveren ikke var været brugt i nær det omfang den kunne være anvendt, og vedligeholdelse og check af piloter mm er ikke billigt.

Desuden vil MAF Uganda gå væk fra den traditionelle flyvning med fastlagte afgange, til at foretage mere ”græsrodsflyvning”. Dermed går MAF Uganda tilbage til sine ”rødder”. MAF håber på at kunne finde samarbejdspartnere blandt andre missionsselskaber eller findes økonomiske midler til støtte for de lokale kirker og præsters brug af flyene.

Dette betyder, at MAF heldigvis får lov til at beholde sin Caravan flyver, men bytter så de to Cessna 210 ud med 1 eller 2 Cessna 206 -  et mere robust fly til ”græsrodsflyvning”

I den kommende tid skal MAF Uganda også sige farvel til 2 familier. Den ene familie skal til Angola og den anden familie skal til Lesotho – lige nord for Sydafrika.  Det er altid sørgelig at sige farvel, især når vi har haft et godt fællesskab. Hårdere er det, når der ikke indenfor overskuelig fremtid kommer nogle erstatninger for dem. Det vil lægge yderligere pres på de resterende familier. Pt. mangler MAF 1 - 2 mekanikere til klargøring af flyene.  

Nødråb
Min hushjælp, Jane, er enke med to døtre på 11 og 13 år, som hun selvfølgelig ønsker alt det bedste for. Desværre mangler hun skolepenge til den ældste datter Pauline, således, at hun kan fortsætte sin skolegang. Skolen koster 3000 kr. om året.
Er der en eller flere af nyhedsbrevets læsere, der vil være med til at støtte hende med et større eller mindre beløb. Jeg hjælper min hushjælp med bolig, el, vand og lægehjælp, samt det at hun arbejder for mig, men kan ikke selv afse pengene i min økonomi. Penge kan sættes ind på en konto i Danske Bank, men send mig en mail, så får du oplyst kontonummer mm.  På forhånd tak!!
 

Tak for:

  • Tak for en dejlig ferie i Danmark, og for at være kommet sikkert til Uganda igen.
  • Tak for den gæstfrihed, kærlighed og omsorg jeg har mødt hos alle dem jeg nåede at besøge.
  • Tak for Guds rige nåde, der dagligt omkranser mig i Uganda og kristne overalt I verden.
  • Tak for, at Gud er levende og almægtig, og at han ønsker at DU skal komme med ALT til ham. Gud lytter og svarer altid!

Bed for:

  • At jeg må komme godt ind i arbejdet igen, og specielt for det kommende skoleår, hvor jeg skal undervise i IT.
  • At der må findes giversind blandt læserne til at hjælpe med skolepenge til Janes barn, Pauline.
  • At der må komme de fornødne mekanikere til MAF Uganda.
  • At flere må få kaldet til at rejse ud på missionsmarken for en kortere eller længere periode.


Kærlig hilsen

Per