Marts 2002 
 Vejret i Entebbe lige nu
(Ligger ca. 35 km. fra Kampala)

IT-Manager
Info om Uganda
Nyhedsbrev
Billeder
Gæstebog
Kontakt

Tak til vores sponsorer (18+)
Porn  

Juli 2002 ] Safaritur ] November 2002 ] Februar 2003 ] Undervisning i Nord-Uganda ] Tilmeld/Frameld nyhedsbrev ] Juni 2001 ] August 2001 ] Oktober 2001 ] Tanzania-tur ] Glimt fra Uganda ] December 2001 ] [ Marts 2002 ]

Nyhedsbrev - Marts 2002

”Moses tog hele arbejdet i øjesyn; han så, at de gjort det sådan som Herren havde befalet. Og Moses velsignede dem”           2. Mos 39,43

Kære læser,
Jeg skal starte med at beklage, at dette nyhedsbrev har ladet vente på sig. Flere af jer har skrevet og spurgt, hvornår der kommer nyt fra Uganda, og hvorfor jeg ikke skriver så ofte som tidligere.

Grunden til den langsomme produktion af dette nyhedsbrev skyldes dels, at der har været meget arbejde, og dels at jeg har været ekstrem træt om aftenen, hvilket desværre har sin grund i, at jeg har haft en periode med lidt ”vinterdepression”. Ja – det lyder egentlig underligt at det også kan forekomme under disse breddegrader, men humøret har ikke været det bedste i en periode, hvilket påvirker lysten til at sætte sig foran pc’en og svare på e-mails eller skrive dette nyhedsbrev. Humøret har det heldigvis bedre nu, og derfor er det så sandelig på tide, at I hører nyt fra mig.

Jul i Uganda
Selv om julen for længst er overstået, vil jeg alligevel fortælle lidt om den anderledes jul jeg har oplevet i Uganda. Det lykkedes mig faktisk at komme til at savne juletravlheden, de mange pyntede butikker, julefrokosterne og selvfølgelig samværet med familien. Til gengæld prøvede jeg så at hold jul i et andet land, og afprøve en række andre skikke.

Den 24. inviterede jeg først min hushjælp (Jane) og gartner (Moses) på morgenmad og sammen med Janes døtre også på frokost. Den bestod af noget så dansk som Risengrød og Stuvet Hvidkål med Medisterpølse. Det blev spist med delvis velbehag, men det ændrede sig, da jeg kom med julegaver og chokolade…. Juleaften fik jeg flæskesteg, flødekartofler og tilbehør. Amerikanerne åbner jo først julegaver Juledag, så jeg var henstillet til Stig Rossens julemusik, Bogense Marcipansnitter, da jeg omkring kl. 23 pakkede mine julegaver op.  Men det var nu ikke så slemt endda ;-)

Juledag startede fantastisk med et julespil i Pinsekirken. Hvert år opføres der et julespil med flotte kostymer, julesange, dans og masser af gran og juletræer. Juledag kan ikke starte smukkere end med det centrale budskab om Jesus Kristus fødsel!! Senere på dagen var jeg inviteret til julemiddag hos en af de amerikanske familier, hvor vi fik rigtig amerikansk julemiddag med Kalkun, masser af tilbehør og forskellige tærter til dessert (f.eks. græskar-tærte).

 2. Juledag tog Paul og jeg på picnic til Victoriasøen for bare at nyde naturen og slappe af.

Mellem jul og nytår havde jeg ferie og der blev det til en tur ud til Ngamba island, en lille ø 23 km ude i Victoriasøen, der er beboet af chimpanser, der på forskellige måder er blevet forældreløse eller prøvet smuglet ud af landet. Det var en meget spændende oplevelse, dels at sejle ud til øen i en kanolignende båd, men også at opleve chimpanserne blive fodret mm.

Nytårsaften blev igen holdt sammen med den samme amerikanske familie, og aftenen stod på spil, hygge og masser af godter. Fyrværkeriet var der ikke så meget af, men lidt blev der dog opsendt fra de store hoteller i Kampala.

 Alt i alt en dejlig juletid i Uganda.

Mange TAK til alle jer som gennem julekort, e-mails,
julepynt og –godter, telefon-opkald mm glædede
mig her i Uganda. Det var så dejligt at modtage alle
disse hilsner og opleve den hjertevarme der blev
udstrålet gennem hvert eneste brev og kort!!
 

Farvel og goddag….

Den 8. januar 2002 kom Pam og Simon Wunderli endelig til Uganda. Jeg kender dem fra forberedelseskurset i England, og havde ventet med længsel på at se dem igen. Her sidst i februar er Simon begyndt at flyve selv efter en længere optræningsperiode, hvor han skulle studere landingsbaner og lære de forskellige forhold som kendetegner Uganda. Pam hjælper til på kontoret, når der er brug for det.

 

I midten af februar skete der det sørgelige, at Program Manager Jerry Casey og familie forlod Uganda. De havde truffet beslutningen nogle måneder i forvejen, da det stod klart, at Jerry ikke kunne få lov til at flyve. Jerry er uddannet pilot og har mange tusinde flyvetimer bag sig, men pga. forskellige årsager ville MAF Europe ikke give ham lov til at flyve i Uganda, og derfor besluttede Caseys at forlade MAF Uganda og finde en anden missionsorganisation, hvor han kan bruge sin profession.

Det var meget sørgeligt at erfare, at den familie, der har stået for en fantastisk indsats med at gøre MAF Uganda til en harmonisk gruppe af internationale og nationale ansatte og tilføre en hel speciel team-spirit, nu ikke længere er her mere. Dertil kommer, at Caseys var som en familie for mig. Deres hjem var altid åbent for mig; mange lørdage aftner blev tilbragt i deres hus, og mange ture er blevet gået med deres to dejlige hunde.

MAF Uganda er desværre nu i den situation, at vi ikke har en Program Manager stationeret i Uganda. Mike Woods er pilot i Tanzania, og blevet opfordret til at overtage roret i Uganda. Frem til juni måned vil han komme én uge om måneden og fra juli til oktober vil vi være uden en daglig leder. Det er selvfølgelig en uheldig situation, men pt. prøver vi at afholde en række møder, hvor de afdelingsansvarlige træffer de nødvendige beslutninger.

I slutningen af februar kommer der endnu en pilot tilbage fra orlov, så vi dermed kan operere med både  vandflyver, Caravan og Cessna 210.

Fra 18-21 februar var MAF Uganda værter for det halvårlige SMT møde (Senior Management Team), hvor Program Managere fra en række afrikanske lande samt folk fra England var samlet i Mukono – en lille by 30 km. fra Kampala. Der var en del forberedelse, men mødet forløb godt, og selv i Uganda kan det lykkes at opdrive dataprojektor, internetforbindelser, bærbare pc’ere mm.

MAFs landingsbane i Kajjansi er ved at blive udvidet, således at alle MAF fly kan lande og lette, uden at skulle gøre brug af landingsbanen i Entebbe


BSF
I starten af januar begyndte jeg i en bibelstudiegruppe BibleStudyFellowship. Det er en anderledes bibelstudie-gruppe, idet den kun består af mænd, og blandet fra forskellige kirkeretninger (pinsefolk, baptister, anglikanere mm). Personer som er med i BSF vil læse og gennemgå den samme tekst, hvad enten de er i Uganda, USA eller Danmark. Hver gang startes der med en diskussionsrunde, hvor man gennemgår svarene på de spørgsmål man har gennemgået I hjemmearbejdet. Dernæst bliver teksten gennemgået i en bibeltime og næste uges spørgsmål bliver udleveret sammen med en gennemgang af den netop gennemgåede tekst. Derved får man faktisk gennemgået den samme tekst 4 gange, hvilket ikke er så dårligt igen.

Det er ikke altid lige let at få tid og ro til at gennemgå dagens spørgsmål, men egentlig en god mulighed for dagligt at få læst i sin bibel.  Lige nu studerer vi de fem Mosebøger og er nået til 4. Mosebog. 

Det er utrolig slående, hvor let israelitterne glemmer de løfter Gud gav dem ved udfrielsen fra Egypten. Gang på gang trodser de Guds bud, men må sande Guds almagt og had til synden gennem død og afstraffelse. Men Gud er kærlighed og tilgiver dem deres overtrædelser. Gud er med israelitterne både dag (sky-søjle) og nat (ild-søjle), og gang på gang kommer Guds velsignelse over folket via Moses. Er du ligeså vaklevorden i din tro eller står du fast på klippegrunden dag efter dag og holder fast i Guds bud og løfter?


Stort og småt
I sidste nyhedsbrev fortalte jeg, at jeg var i overvejelser om en eventuel kontraktforlængelse med Dansk Missionsråds Projektafdeling (DRMU) og MAF DK.

Jeg frygtede, at finanslovsforhandlingerne havde smadret alle muligheder for forlængelse, idet DANIDA og dermed DMRU skulle spare omkring 10 %, men pt. ser det ud som om, at der er gode muligheder for forlængelse på ét år. Hvis det lykkes, så kommer jeg hjem til Danmark i midten af maj og ca. én måned frem, for at deltage i et par bryllupper, en barnedåb og forhåbentlig hilse på så mange af jer som overhovedet muligt.

Arbejdet skrider planmæssigt frem. Overgangen til det nye e-mail system er afsluttet og derfor er jeg begyndt at se på andre opgaver. Der er et stort behov for almen support og vedligeholdelse af computere hos missionsorganisationer, og jeg vil prøve at få etableret kontakt med missionsorganisationer rundt om i landet, og evt. flyve ud til dem og hjælpe dem ”on-site”.

Lige før jul riverraftede jeg på Nilen. Det var en vild, våd og spændende oplevelse. Se flere billeder her.

I denne uge blev jeg spurgt om jeg kunne tænke mig at undervise på en skole for nationale og internationale elever. MAF er med i bestyrelsen, og skolen har brug for en lærer der kan undervise i brugen af computere samt hjælp til opsætning af et egentligt computerrum. Jeg har ikke den store erfaring i undervisning af skolebørn, men mener det er en udfordring jeg skal prøve at gribe, hvis jeg kan blive enig med skolen om tidsramme, omfang mm.

Uganda er ikke mere uland, end at det er muligt at se både Harry Potter og Ringenes Herre.

Selv computer ”eksperter” kan få problemer med deres computere. En fredag morgen ville Windows XP ikke starte op og lade mig få adgang til mine data, hvilket resulterede i 20-25 timers ekstra arbejde, før jeg igen kunne ånde lettet op. Alle filer, dokumenter og e-mails var reddet. Kun filerne til hjemmeside har lidt overlast.

Jeg håber på, at Påskeferien vil bringe mig til en af de store nationalparker eller Murchison Falls (et af Ugandas flotteste vandfald)

Søndag aften blev jeg ringet op af en pige fra Ålborg, der spurgte om jeg havde nogen mulighed for at hjælpe hende og en veninde. De skal være volontører i Tanzania, Bukoba i tre måneder, men havde lige fundet ud af, at bussen ikke kørte om tirsdagen, når de ankom til Entebbe, men først torsdag. De manglede også et sted af bo i de to dage. Jeg forbarmede mig over dem, og hentede dem i lufthavnen, og indkvarterede dem i et af mine mange tomme værelser. Det viste sig imidlertid, at bussen heller ikke kørte torsdag, men først søndag formiddag, så det betød at pigerne fik en hel lille ferie i Uganda, og jeg havde lidt mere liv i huset end normalt.

De fik også mulighed for at se Nilens udspring og Butjagali Falls, samt en tur rundt i Kampala og omegn, da jeg skulle køre en af SMT deltagerne ud til konferencecenteret i Mukono.

I starten af januar fik jeg hund. Den hedder Basher, er ca. 6 år, og har været hos tre andre familier før. Det er et gadekryds, men er brun og har nogle træk fra en labrador. Den er lidt sky, men meget kælen, og alle er meget glade for den.  

 

”Det er hårdt at være missionær i Uganda, med al den sol og varme,
lange aftner på terrassen, mulighed for at dyrke sport eller
bare kaste sig i swimmingpoolen når lysten melder sig…… ”

Citat fra en missionær

Tak for:

 • gode muligheder for kontraktforlængelse med DMRU og MAF DK.

 • veloverstået migrering af kunder til det nye e-mail-system

 • mange muligheder for at hjælpe missionsorganisationer med support/vedligeholdelse af computere..

 • gode kår i Uganda: sikkerheds-, socialt- og helbredsmæssigt.

 

 Bed om:

 • Bevilling af endnu et års orlov fra TDC Services.
 • Godkendelse af kontraktforlængelse hos DMRU den 7.marts.
 • Mulighed for flere nationale venner
 • at MAF Uganda kan fungere uden en fast Program Manager indtil oktober.
 • Færdigheder til at undervise elever i IT på Heritage International School.  
   

Kærlig hilsen

Per