Befolkning 
 

[ Befolkning ] Erhverv ] Historie ] Klima / Terræn ] Kort ] Links ]

 


Vejret i Entebbe lige nu
IT-Manager
Info om Uganda
Nyhedsbrev
Billeder
Gæstebog
Kontakt

Egnene omkring Victoriasøen er tæt befolkede, det nordlige Uganda tyndt. Udover hovedstaden Kampala findes seks byer med ½-1 mio. indb. Uganda rummer 40 etniske grupper og tre sproggrupper: bantu, nilotisk og nilo-hamitisk. Knap 20 % af befolkningen er baganda-folk (bantu), bl.a. nyoro og nkole. Officielle sprog er engelsk og swahili mens luganda er det mest almindelige afrikanske sprog. 2/3 af befolkningen er kristne, protestanter og katolikker ligeligt fordelt, mens små 20 % har bevaret den oprindelige religion.

PygmæUganda er hjemsted for en lille gruppe pygmæer, der lever i regnskoven mod sydvest. Bantuerne lever i hele midten af landet, de øvrige mod nord og nordøst. Byerne rummer kun små asiatiske og europæiske mindretal siden Amins fordrivelse af de fleste asiater 1972 og europæernes flugt for ham og dem, der fulgte efter ham. Stammemodsætninger har spillet en væsentlig rolle i landets uhyggelige historie siden uafhængigheden. Det største bantufolk, baganda, havde traditionelt en førerstilling; Obote, der var nilot af lango-stammen, forsøgte at kue bantuerne; Amin, der tilhørte den lille, nordlige kakwa-stamme, massakrerede til gengæld langoer og acholier.

Uganda er et af de mest AIDS-befængte lande syd for Sahara; alene i Kampala er godt 30 % af den voksne befolkning HIV-positive, og i visse landsbyer er over 50 % smittet med AIDS. Det menes at Uganda er landet, hvor HIV og AIDS første gang blev opdaget, og er pt. det eneste land i Afrika hvor smitte-procenten er for nedadgående.

Undervisningsvæsenet er ret veludviklet undtagen i de tyndt befolkede landdistrikter. Det drives hovedsagUgift uganda-pigeelig af stat og kommuner; men der findes også en del missionsskoler. Systemet har lidt under de mange års borgerkrige og terror; analfabetismen er dog holdt nede under 50 %. Der er en syvårig grundskole, hvorfra man kan gå videre til et seksårigt gymnasium eller til fagskoler for teknik, landbrug og læreruddannelse. For disses fag samt for handel findes der tillige højere læreanstalter. I Makerere findes et universitet, der, når de politiske forhold tillader det, samarbejder med universiteterne i Nairobi og Dar-es-Salaam som East Africa University